Leergang Zakelijk Tekenen

De leergang

Visueel werken heeft grote voordelen. Ze zeggen wel eens dat één beeld meer zegt dan 1000 woorden. Visueel werken kan je zelf helpen om je eigen verhaal te structuren of ingezet worden om meer impact te hebben met je communicatie. Door beeldend te werken krijg je een betere focus in je verhaal, beklijft je boodschap beter en verwen je je publiek. Daarnaast levert tekenen meer interactie op en haalt het meer rendement uit je vergaderingen.


In het kort:

 • Verdieping en inspiratie Zakelijk Tekenen
 • 4 modules
 • fysiek of online
 • vervolg op basistraining

De leergang zakelijk tekenen is een verdieping van de basistraining. Je maakt verder kennis met de verschillen facetten van het zakelijk tekenen . Je kunt deze vervolgens toepassen op verschillende niveaus:

 • Persoonlijk niveau: Bijvoorbeeld: je eigen boodschappen, plannen en toekomstbeeld
 • Projectniveau: Bijvoorbeeld effectieve vergaderingen, projectplan, roadmap, planbord
 • Klantniveau: Bijvoorbeeld communicatie en feedback ophalen
 • Organisatieniveau: Bijvoorbeeld Strategie ontwikkeling, uitdragen van cultuur en waarden

Doelgroep

De training is voor managers, staffunctionarissen, projectleiders, docenten, trainers en iedereen die regelmatig communiceert en informatie overbrengt. Uitgangspunt is dat je de basis van het zakelijk tekenen al onder de knie hebt.

De aanpak

De aanpak bestaat uit vier modules. Deze zullen om de twee weken worden gegeven zodat er tussen de modules tijd is om te oefenen. Daarnaast wordt er een app groep ingericht om elkaar te stimuleren en inspireren.

De opbouw is als volgt:

 • Module 1: Visuele Verhaal
 • Module 2: De Praatplaat
 • Module 3: Werken met Flipover
 • Module 4: Toepassen
Module 1: Visuele verhaal  
Tijdens deze module gaan we lekker aan de slag en zullen veel met elkaar tekenen. We gaan wat dieper in op de tekentechnieken voor personen en iconen. Tevens leer je de stappen van het visuele verhaal .

Na de training kun je:
✓ Rijke symbolen en personen tekenen
✓ De stappen van het visuele verhaal toepassen
Module 2: De  Praatplaat  
Tijdens deze training gaan we aan de slag hoe je een boodschap of vraagstuk kunt visualiseren middels een praatplaat. Welke elementen spelen een rol, wat is de hiërarchie en bovenal wat is het gewenste effect dat je wilt bereiken. Gaat het om inzicht van een bepaald proces of wil je juist activatie van een bepaalde groep.  

Na de module kun je:
✓ Je boodschap visueel versterken met een praatplaat
✓ De stappen toepassen om een praatplaat te maken
✓ Verschillende templates toepassen voor een praatplaat  
Module 3: Werken met Flipover
Tijdens de training gaan aan de slag met groot tekenen en schrijven op een flipover. Je leert om krachtige visuals te maken om zo effectiever te zijn in je bijeenkomst. Enerzijds om je verhaal te ondersteunen, anderzijds om de gewenste input op te halen.  

Na de module kun je:
✓ Flipovers effectiever inzetten om je boodschap over te brengen of om meer interactie te krijgen in een overleg of bijeenkomst
✓ De stappen toepassen om een visueel verhaal te vertellen op flipover
✓ Verschillende templates maken en gebruiken op een flipover
✓ Groot tekenen en schrijven  
Module 4: Toepassen
In deze module ga je aan de slag met je eigen situatie. Je maakt je persoonlijke visuele plan met toepassingsmogelijkheden. Je ontwikkelt templates voor je eigen overleggen en projecten en je ontwikkelt je eigen iconenset.

Na de module kun je:
✓ Je eigen visuele plan
✓ Templates maken en toepassen voor je eigen situatie
✓ Je eigen iconen set gebruiken  

Incompany

De leergang kan incompany gegeven worden. Het is ook mogelijk om de basistraining te integreren wanneer er nog beperkte tekenervaring is.

Open inschrijving

Je kunt je individueel inschrijven voor deze leergang van 4 modules.